Algemeen

Een veelbewogen jaar

Een veelbewogen jaar

We kijken terug op een jaar waarin ongekende flexibiliteit, doorzettingsvermogen, maar ook creativiteit nodig was om met de onverwachtse omstandigheden om te kunnen gaan die het coronavirus met zich mee bracht. We hebben gemerkt dat veel ondernemers - met name in de eerste fase van de coronacrisis - contact met de gemeente hebben gezocht voor hulp. Met extra inzet zijn we erin geslaagd om hen als actieve dienstverlenende organisatie te helpen. Ook met de diverse tijdelijke steunpakketten die beschikbaar zijn gesteld, proberen we hen te helpen met lastenverlichting en tegelijkertijd de opgebouwde werkgelegenheid te behouden. Daarnaast hebben we op veel andere fronten snel aanpassingen doorgevoerd en daarbij soms het reguliere werk op de tweede plaats moeten zetten. Het schakelen en samenwerken met maatschappelijke organisaties was en is hierin van groot belang, zoals bijvoorbeeld met het Leger des Heils ten aanzien van de daklozenopvang.

Waar we 2020 groots hadden willen vieren met de '800 Jaar Stad' feesten, heeft de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die nodig zijn om het virus te bestrijden, er voor gezorgd dat grote bijeenkomsten niet mogelijk waren en voorlopig ook nog niet zijn. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, wanneer het mogelijk is zullen we dit in 2021 weer oppakken en vieren met mooie activiteiten. Waar we uiteraard niet omheen kunnen is dat het coronavirus een flinke stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt, op tal van beleidsterreinen, toch zijn er ook veel positieve ontwikkelingen. Zo hebben inwoners zelf veel initiatieven ontplooid om mede Dordtenaren te helpen. Van kleine persoonlijke gebaren, zoals het helpen met het doen van boodschappen voor de oudere buurman of buurvrouw, tot grotere georganiseerde initiatieven van vrijwilligersorganisaties en kerken. Deze initiatieven komen samen in het platform 'Licht voor Dordt'. In dit veelbewogen en moeilijke jaar zijn dit de lichtpuntjes die laten zien dat we als Dordtenaren om elkaar geven en dat we een veerkrachtige stad zijn.

Veel begrotingsactiviteiten voltooid, maar ook vertraging door corona
In de programmaverantwoording van dit Jaarverslag leggen we - zoals gebruikelijk - specifiek verantwoording af over de activiteiten, zoals die voor afgelopen jaar waren opgesteld in de Begroting 2020. Omdat er van een crisis nog geen sprake was toen we de ambities voor de Begroting 2020 formuleerden in de zomer van 2019, spreekt het voor zich dat we soms activiteiten hebben moeten bijstellen. Zoals bijvoorbeeld de (eerder genoemde) evenementen rondom Dordrecht 800 jaar stad, ook op andere beleidsterreinen zijn activiteiten soms vertraagd, uitgesteld of hebben zij geen doorgang kunnen vinden. Enerzijds komt dit omdat we soms prioriteit hebben moeten geven aan de hulpvragen uit de stad, anderzijds doordat maatschappelijke partners beperkt werden in het uitvoeren van werkzaamheden door de maatregelen en doordat ontmoeting, overleggen en stadsgesprekken minder vaak hebben kunnen plaatsvinden. Desalniettemin zijn de meeste van de voorgenomen activiteiten wel voltooid en is tevens veel van het reguliere werk verzet.

Het jaarrekeningresultaat over 2020 is met € 18 miljoen fors. Groter dan in eerdere jaren en dan eerder in het jaar voorspeld. Dit is tegelijk een beeld dat zich bij veel gemeenten over 2020 aftekent. De coronacrisis is daar een belangrijke oorzaak van. Per saldo is de rijkscompensatie over 2020 voldoende geweest, en zijn veel tegemoetkomingen die via de Decembercirculaire 2020 zijn ontvangen reeds overgeheveld naar 2021 (via het separate raadsvoorstel budgetoverhevelingen 2020). Daarnaast zijn er uiteindelijk ook veel (kleine) activiteiten, die niet zijn 'in te halen' in 2021, niet doorgegaan in oorspronkelijke vorm in 2020. Dat leidt op veel plekken in de begroting tot een aantal relatief beperkte voordelen. Tot slot hebben zowel de vorderingen in de woningbouw als de stijgende grondprijzen invloed gehad op de ontvangen bouwleges en de stijgende vermogenspositie van het grondbedrijf.

Agenda Dordrecht 2030 op koers
Voor de Agenda Dordrecht 2030, onze lange termijn strategie, hebben we koers kunnen houden in dit bewogen jaar. Het is van groot belang dat we blijven investeren in een groene, levendige stad die tegen 2030 zo'n 140.000 veerkrachtige inwoners kent. We willen namelijk een stad zijn met een hoger welvaartsniveau, met een goede openbare ruimte en kwalitatief hoogwaardige leefomgeving. Dit vraagt continue inzet en investeringen. En we blijven koersvast, want het afgelopen jaar hebben we meer dan 700 woningen toegevoegd. Een greep uit de voortgang in 2020: de gebiedsontwikkeling rond de Stationsomgeving verloopt goed, waarbij eind vorig jaar het beeldkwaliteitplan door de bestuurlijke besluitvorming is gegaan; er wordt gewerkt aan de herontwikkeling van de locatie Stadskantoor en omgeving; de procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan voor locatie CrownPoint is gestart; er een ontwerp voor het Huis van Stad en Regio is gekozen; de ontwikkelstrategie voor het Maasterras door Mecanoo is opgeleverd; bij het Leerpark wordt er gewerkt aan 330 woningen voor starters en studenten; én de Prins Clausbrug is in aanbouw en wordt in de zomer van 2021 opgeleverd. Verder zien we dat de groei van het inwoneraantal afgelopen jaar is gestagneerd tussen de 119 en 120 duizend inwoners. Dit is overigens de praktijk bij veel gemeenten in Nederland. Dit komt voornamelijk door het tijdelijk wegvallen van (arbeids)migratie door het coronavirus en doordat nieuwe woningen vooral in de doorstroming van de woningcyclus door Dordtenaren worden bewoond. Met de geplande harde planvoorraad aan woningen en het aantrekken van de economie na de coronacrisis, verwachten we dat dit aantal in 2021 wederom verder zal stijgen.

Een blik op de (overige) beleidswensen voor 2020 laat zien dat bijvoorbeeld het werken met participatiebestekken ondanks de beperkende coronamaatregelen goed is gelukt (zie programma Groen en Ruimtelijke Dordrecht). Zo zijn in alle wijken van de stad aannemers actief geweest met het initiëren en faciliteren van bewonersinitiatieven. En ondanks dat het door de beperkende omstandigheden lastig was om gezamenlijk de openbare ruimte te onderhouden, bleek dat door telefonisch contact, e-mail en kleinschalige samenkomsten in de zomerperiode, het de aannemers en bewoners toch is gelukt om bestaande initiatieven te onderhouden en het aantal adopties van groen zelfs uit te breiden. Ook beleidswensen zoals "de aanpak vraagverheldering in het sociale wijkteam" en "het ontwikkelen van een aanpak om aandachtshuishoudens beter te ondersteunen" van het programma Sociaal en Zorgzaam Dordrecht liggen op schema, net zoals bijvoorbeeld het "uitvoeringsplan van verduurzaming van gemeentelijk vastgoed" (programma Duurzaam en Innovatief Dordrecht). De bijzondere omstandigheden van afgelopen bewogen jaar laten het beeld van een sterke en veerkrachtige stad zien. Er is prioriteit gegeven aan dat wat het hardste nodig was, daarom zijn soms activiteiten vertraagd. Het grootste deel van de voorgenomen activiteiten is echter behaald en de Agenda Dordrecht 2030 ligt op koers. Want de groei van de stad is nodig om ook een mooie bloeiende stad in 2030 te zijn.

Deze pagina is gebouwd op 07/14/2021 13:20:34 met de export van 07/14/2021 11:46:22