Verbonden partijen

Beleidsinformatie verbonden partijen

Actuele ontwikkelingen algemeen
Als we boven de verbonden partijen gaan hangen en kijken naar trends en ontwikkelingen dan valt onder andere het volgende op:

  • De budgetten behorend bij de decentralisatie in het sociale domein staan nog steeds onder druk. Het beroep op het sociaal domein is groot en de transformaties bij gemeenten en zorgaanbieders moeten (financieel) nog doorwerken.
  • Omgevingsfactoren, rol (mede)overheden en financiële positie gemeenten zijn van invloed op ontwikkelingen en toekomstperspectief van verbonden partijen. Bijvoorbeeld de verwachte veranderingen in de wetgeving zoals de komst van de (weer uitgestelde) Omgevingswet, de update van de Wet op Gemeenschappelijke regelingen en de evaluatie van de Wet op Veiligheidsregio's.
  • Ook bij diverse verbonden partijen zijn de effecten van corona merkbaar.

De gemeente Dordrecht is al sinds 2017 (onderzoeksrapport 'Verstandig Versterken') bewust bezig met de check of taken belegd bij onze verbonden partijen nog matchen met onze maatschappelijke doelen. Daarbij is ook breed gekeken naar de regionale samenwerking op schaal van de Drechtstedenregio en Zuid-Holland Zuid schaal: past het schaalniveau en de wijze van organisatie en governance van de samenwerking met anderen (gemeenten, provincie) nog bij de te realiseren maatschappelijke opgaven? Een strategische heroriëntatie op de sturingsrelatie binnen onze regionale samenwerking en de centrumrol die daarbij voor Dordrecht is weggelegd. Op schaal van de Drechtsteden besloot Dordrecht eind 2020 om samen met de zes andere Drechtsteden gemeenten te zorgen voor mogelijkheden tot lokale sturing en integrale sturing in het sociaal domein en meer flexibiliteit, maatwerk en innovatie in zowel het sociale domein als op het vlak van de bedrijfsvoering. Wel voordelen van kracht, massa en standaardisatie door samen optrekken, maar minder 'one sizes fits all' uniformering. Een transitietraject is gestart waarbij de samenwerking via de regionale Sociale Dienst wordt aangepast en Dordrecht centrumgemeente wordt voor de overige onderdelen van de GR Drechtsteden.

Op Zuid-Holland Zuid schaal heeft begin 2020 de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ besloten in drie jaar tijd de afspraken over financiële solidariteit volledig af te bouwen (2020: 80%, 2021: 50% en 2022: 20%). Hiermee worden de gemeenten volledig zelf verantwoordelijk voor hun uitgaven aan jeugdhulp en extra geprikkeld om in te zetten op vernieuwing. Dordrecht kan daarmee beter aansluiten op de vraag van haar inwoners en heeft bovendien vooralsnog relatief financieel voordeel van de afschaffing. Overigens blijven we in de regio Zuid-Holland Zuid nadrukkelijk wel intensief samenwerken op inhoud en bijvoorbeeld inkoop. Overigens ook voor de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) onderzoeken de Drechtsteden gemeenten hoe zij tot een set aan actuele, eenvoudige en toekomstbestendige, financiële verdeelsleutels kunnen komen, waarin sterkere financiële prikkels zijn ingebouwd. In 2021 volgt hiervoor besluitvorming.

Ook op andere vlakken kijken we of de samenwerking en deelneming nog voldoen aan de wensen van Dordrecht en andere deelnemende partijen in relatie tot de beoogde functie van die samenwerking(svorm). Dit noopte tot de verkoop van aandelen Eneco in 2020 en opheffing van de GR NP de Biesbosch per 1 januari 2021. In 2021 kijken we bij de deelnemingen naar de samenwerking en onze rolneming bij Stedin en HVC.

Actuele ontwikkelingen verbonden partijen
Per verbonden partij ziet u de algemene basisgegevens en leest u wat de belangrijkste (mutaties in de) ontwikkelingen en risico’s bij die verbonden partij zijn. We geven een korte terugblik op 2020 en melden de actuele ontwikkelingen (status april 2021). Deze beleidsinformatie is ook te ontsluiten via de programma's.

Deze pagina is gebouwd op 07/14/2021 13:20:34 met de export van 07/14/2021 11:46:22